Journalistiek platform “WeMakeTheNews” verdient het om heel succesvol te worden.

Volgers van De Groene Rekenkamer delen over het algemeen onze zorgen over de huidige ‘mainstream media’. Ondermeer in het verlengde van Eisenhower’s waarschuwing (afscheidsrede), is er een structureel gevaar voor doelgerichte eenzijdigheid en de manifestatie van “belangen”. Manipulatie van zienswijzen en ideeën is een markt op zich en leidt zelfs tot “gratis nieuws” zoals bij het platform nu.nl. Terwijl iedereen weet dat er geen gratis lunch bestaat, maar toch… Zouden journalisten hun werk goed doen, dan hadden wij minder of zelfs geen bestaansrecht – zulks natuurlijk afhankelijk van het criterium voor ‘goed’. Ook het negatieve wereldbeeld uit het ‘nieuws’ baart ons zorgen – omdat het positieve ons eenvoudigweg niet bereikt. Om deze en meer van deze redenen onze interesse voor nieuwe initiatieven die verbetering kunnen brengen in de nieuwsgaring en vooral in de analyse van het nieuws. Wij brengen daarom een nieuw journalistiek platform onder de aandacht, genaamd: “We Make The News”.

Onafhankelijk Nieuwsportal WeMakeTheNews is live!

Op 15 april om 17:00 uur is de nieuwe nieuwsportal WeMakeTheNews online gegaan. Zowel auteurs
als lezers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden op www.wemakethenews.nl.
Het concept van deze nieuwsportal is nieuw omdat het een innovatief platform is, dat open staat voor
professionele freelancers en onafhankelijke journalisten maar ook voor bloggers, burgerjournalisten,
specialisten en VIP’s.

De auteurs behouden hun auteursrecht en kunnen het platform gebruiken om zelf hun eigen originele
werk te publiceren. Middels een transparant verdienmodel kunnen auteurs aan elke lezer van hun
artikel geld verdienen.
De lezer betaalt alleen voor een gelezen artikel en kan zijn/haar leestegoed via iDeal eenvoudig
aanvullen.
Er vindt vooraf geen filtering van artikelen plaats. Wel is er sprake van sterke monitoring op misbruik
van vrijheid van meningsuiting, plagiaat en normale omgangsvormen.

De artikelen kunnen bestaan uit actueel nieuws, diepe analyses, onderzoek, opinies en recensies. De
nieuwsportal is zowel geschikt voor een breed publiek met brede interesse maar ook voor specifieke
niches is ruimte.

Vanaf heden kan eenieder artikelen uploaden, lezen en beoordelen. Het is onze ambitie de
nieuwsportal te laten groeien en een aanvulling te laten zijn voor mensen met interesse voor de
actualiteit en nieuwsmakers!

Het concept

Het concept is simpel en hopelijk robuust, het biedt een bezoldigde mogelijkheid voor professionele journalisten en het haalt de redactie er feitelijk tussen uit. Lezers betalen op eenvoudige wijze “per klik” (uit een gevulde portemonnee) een bescheiden bedrag. Interessant is een doordachte terugkoppelmogelijkheid, genaamd “validatie”. Op het platform is een keur van onderwerpen te vinden, waarover professionele, semi-professionele en amateur schrijvers artikelen plaatsen over dingen waarvan ze verstand hebben. Er komt ruimte voor kwaliteit en u oordeelt daar zelf over. De lezer als redactionele standaard! Of dat werk, hangt dan af van een uitgekiend concept.

Ik nodig u uit om hier een kijkje te nemen en WeMakeTheNews uit te proberen. Het is natuurlijk de bedoeling dat het geheel organisch gaat groeien. Naar ons idee heeft het potentie. Zoek alvast even naar een eerste artikel van Marcel Crok. Temidden van alle Coronageweld, zal een samenvattend en introducerend stukje over de staat van de klimaatdiscussie wel opvallen.

Wij horen hieronder graag wat de bezoekers van de Groene Rekenkamer van dit initiatief vinden! We raden u aan een tijdje te experimenteren met het validatiesysteem en op regelmatige tijdstippen terug te komen om nieuwe dingen te bekijken. Het zal even moeten groeien, maar enkele ‘grote namen’ hebben al toezeggingen gedaan voor het regelmatig plaatsen van artikelen.

We zullen kijken of we een bescheiden enquete naar uw voorkeur-nieuwskanalen kunnen opzetten. Veel leesplezier gewenst!

journalistiek platform De Groene Rekenkamer Manipulatie van zienswijzen en ideeën is een markt op zich en leidt zelfs tot “gratis nieuws”

Stichting De Groene Rekenkamer

Stichting De Groene Rekenkamer

is een door ingenieur-wetenschappers en journalisten opgerichte stichting met als missie: Cijfermatige controle van economische en/of wetenschappelijke aannames, berekeningen alsmede de daar aan gekoppelde conclusies … –> Lees hier verder …