Windhandel

De ontmaskering van groene hoogvlieger Econcern
“Duurzame energie voor iedereen.”

Onder dit motto zou energiebedrijf Econcern uit Utrecht de wereld veroveren. De ambitie van oprichter en topman Ad van Wijk was grenzeloos. Econcern, ontstaan aan de keukentafel van een stel ideologische natuurkundestudenten, moest uitgroeien tot de ‘Koninklijke Olie’ van de duurzame energie.
Een missie die leek te slagen: eind 2008 telde het bedrijf 1400 medewerkers in 24 landen. Maar in de zomer van 2009 is Econcern ineens failliet en worden onderdelen verkocht aan Eneco.
De groei blijkt gebaseerd op opgeklopte cijfers en nooit gerealiseerde projecten die vele tientallen miljoenen opslokten. De schok is groot. Hoe konden Rabobank, Delta Lloyd en SHV daar een jaar eerder nog 300 miljoen euro in steken? Waarom temperden de commissarissen de stormachtige groei niet op tijd? Wat deed accountant PwC?

FD-journalisten Siem Eikelenboom en Jorinde Schrijver duiken in Windhandel in de donkergroene wereld van Econcern, het ooit veelbelovende bedrijf van Ad van Wijk, tegenwoordig bijzonder hoogleraar future energy systems aan de TU Delft.

Windhandel vertelt een spannend verhaal en geeft inzicht in de ontluisterende en onthullende bedrijfsgeschiedenis van Econcern. Beide auteurs doen een chronologisch verslag van alle gebeurtenissen bij Econcern en spraken voor Windhandel circa honderd betrokkenen en hadden toegang tot duizenden bedrijfsvertrouwelijke stukken, wat uitmondde in nog niet eerder openbaar gemaakte schandalen. Het boek is in het Nederlands op Paperback formaat en telt 272 blz.. ISBN 9789047099284

Lees hier de inleiding: Een verhitte zomeravond

PRIJS: € 19,99 inclusief verzending

Total: € -