Duurzaamheid, in context

Luchtpanorama in de Pfalz, Duitsland

Het woord duurzaamheid is een begrip waarmee men moet oppassen omdat de objectieve betekenis gaandeweg vermengd is geraakt met een ideologische lading. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat slordig taalgebruik en dito denkwijzen aan de basis liggen van talloze communicatiestoornissen, reclame-uitingen, dubbelzinnigheden en halve waarheden.

In dit kwestie-artikel plaatst de Groene Rekenkamer het begrip in context, analyseert het verschillend gebruik en probeert het correcte gebruik van het woord weer in ere te herstellen, met of zonder toevoeging van bijvoeglijke naamwoorden.

Lees ook de opmerkingen bij de definitie en oorsprong van het begrip duurzaamheid in het artikel hier. In de context van de visserij het artikel hier.

Hoe vermeend ‘duurzaamheid’ streven misleidend kan werken en ronduit schadelijk kan uitpakken, wordt bijvoorbeeld geïllustreerd hier en hier.

Natuurlijk is er op dit onderwerp op deze website veel meer te lezen; deze artikelen zijn bereikbaar door de zoekfunctie te gebruiken of ook door naar het menu “artikelen” te gaan en duurzaam als zoekwoord te selecteren.