De 2 Raedthuys windmolens bij Deventer draaien minder dan verwacht

Maandag 28 november 2016

De 2 Raedthuys windmolens bij Deventer draaien minder dan verwacht. De Groene Rekenkamer heeft altijd gezegd dat windmolens achter het Veluwe massief aanzienlijk minder stroom zullen produceren. Maar we werden uitgelachen. “Dat kan helemaal niet.”

Laat dit een les wezen voor de initiatiefnemers van de 3 windmolens die op Beekbergsebroek gebouwd moeten worden en die bovendien vlak achter het Veluwe massief geplaatst gaan worden.

De productie van de 132 meter hoge molens bij Deventer blijft in het eerste volledige jaar ruim tien procent achter bij de verwachte jaarproductie. De turbines zijn augustus 2015 geplaatst.

De directeur van exploitant Raedthuys, de heer Vermeulen weet de oplossing: “Het waait gewoon minder dit jaar.”

Onzin, windmolens op deze plaats functioneren niet volgens verwachting. Ook twee windmolens bij Ede produceren dit jaar zo’n tien procent minder energie. Windmolens richting kust, zoals in de buurt van Rotterdam, doen het beter en komen dicht bij de verwachte productie.

Het is niet opvallend dat de directie een smoes moet verzinnen. Het was al bekend dat windmolens achter het Veluwe massief minder wind vangen door allerlei wervelingen in de lucht achter het Veluwe massief.
Negatieve berichten mogen vooral niet naar buiten worden gebracht. De vuile was moet binnen blijven.

Ook de exploitant van de 3 windmolens op Beekbergsebroek krijgt ermee te maken, maar denk je dat ze van tevoren onderzoek naar de luchtstromingen achter het Veluwe massief laten doen? De directeur moest toegeven dat dit onderzoek niet gedaan is.

In de gemeente Hof van Twente is men verstandiger geweest door de 3 windmolen parken achter en nabij de Sallandse Heuvelrug niet te bouwen. Zie hier .

En dan hebben we het nog niet eens over de 3 windmolens in Zutphen gehad die al jaren met verlies draaien, de gemeente met hoge kosten hebben opgezadeld en waarvan een gemeentelijk bestuurder ooit zei: “Maar de inwoners van Zutphen hebben in ieder geval het idee dat we duurzaam bezig zijn.”