Windmolens kosten banen
Maandag 7 september 2015
Het windmolenpark dat minister Kamp (Economische Zaken) wil aanleggen voor de Hollandse kust is een strop voor het toerisme. De gevaartes schrikken dagjesmensen en vakantiegangers af en dat gaat 3800 badplaatsmedewerkers hun baan kosten.
Dit blijkt uit een onderzoek dat Green Destinations – een adviesorgaan voor duurzaam toerisme – uitvoerde in opdracht van Stichting Vrije Horizon.
Volgens de onderzoekers zal vijf procent van de aanwezige toeristen in de kustplaatsen de Hollandse stranden links laten liggen als het uitzicht op zee wordt gedomineerd door windturbines. In het rapport staat dat ondernemers zoals strandtenteigenaren hierdoor jaarlijks 373 miljoen euro mislopen en dat 3800 mensen kunnen fluiten naar hun baan.
Voor 2020 moet in het kader van het Europese energieakkoord 14 % van de gewonnen energie duurzaam zijn. Om dat quotum te halen, wil Kamp een rij van honderden windmolens in de Noordzee zetten. De molens worden hoger dan de Euromast en zijn grote delen van het jaar zichtbaar vanaf de stranden van Bergen tot aan Scheveningen.
Ondernemers uit de badplaatsen waar het ijzeren gordijn van molens moet worden opgetrokken, kunnen zich ook vinden in de uitkomsten van het onderzoek. Rob Caspers staat al veertig jaar met zijn ijskraampje op de Noordwijkse boulevard: „In de zomers ziet het op het strand zwart van de toeristen tijdens zonsondergang. Die komen heus niet naar de bergen kijken. Dat uitzicht is straks verpest. Kamps plannen gaan het toerisme de das omdoen.”
Protesten van actievoerders konden de minister tot nogtoe niet op andere gedachten brengen. Albert Korper van Stichting Vrije Horizon hoopt dat het rapport de regering en de Tweede Kamer overtuigt om na te denken over een alternatieve plaats voor de duurzame energiebronnen.
De Zandvoorter is geschokt door de onderzoeksresultaten. Volgens Korper toont het onderzoek aan dat de overheid de gevolgen van de windmolens stelselmatig heeft gebagatelliseerd. „De molens blijken veel hoger en veel zichtbaarder te zijn dan de minister doet voorkomen. Ook voor het toerisme is het een grotere strop dan de overheid wil doen geloven. Het lijkt wel of de nadelige gevolgen van de windturbines bewust zijn afgezwakt.”
„Wij zijn niet tegen duurzame energie”, benadrukt Korper. „Maar er is een betere plaats voor de molens, waar ze niet zichtbaar zijn en minder schade aan het milieu berokkenen, namelijk IJmuiden Ver.”
Dat is een locatie zestig kilometer uit de kust. Om de windmolens daar te kunnen plaatsen is volgens Kamp € 1,2 miljard extra nodig.
(Bron: de Telegraaf)