De Hoge Veluwe informeert Europese Commissie over nieuwe natuurwet

Donderdag 18 juni 2015

Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe informeert de Europese Commissie over de nieuwe natuurwet. Hetzelfde geldt voor het Nederlandse natuurbeleid. Het NPDHV doet dit op verzoek van het Directoraat-Generaal voor het Milieu van de Europese Commissie.
Al eerder toonde de Europese Commissie zich bereid het standpunt van grondeigenaren over de natuurwet en het Nederlandse natuurbeleid te vernemen.

Brussel krijgt vaak alleen de stem van natuurbeschermingsorganisaties te horen. De stem van grondeigenaren die de natuurregelgeving moeten uitvoeren krijgt weinig aandacht.

Daarom heeft de Europese Commissie het NPDHV uitgenodigd haar visie over de Nederlandse natuurregelgeving te geven. Het Nationale Park heeft daarop een stevig memorandum in Brussel neergelegd. In een zogenaamde ‘Position Paper’ legt het NPDHV uit waarom het huidige wetsvoorstel volgens haar niet deugt.

Volgens het memorandum zijn vier sleutelbegrippen essentieel voor de natuur. Dat zijn:

(1) de eigen verantwoordelijkheid van de grondbezitter,

(2) actief beheer van de natuur,

(3) het waarborgen van een hoge biodiversiteit en

(4) natuur als economische drager.

Het NPDHV constateert dat de voorgestelde natuurwet hier recht tegenin gaat. Het wetsvoorstel versterkt de overheidsregulering, waardoor weinig ruimte overblijft voor actief beheer van de natuur, en dat gaat ten koste van de biodiversiteit.

Hiermee is direct een Europees en zelfs een mondiaal belang gemoeid. De Europese Commissie heeft biodiversiteit erkend als essentieel voor menselijk leven en welzijn. En de jaren 2010-2020 zijn door de Verenigde Naties uitgeroepen als het decennium van biodiversiteit. De Hoge Veluwe, dat onderdeel van een Natura 2000-gebied is, speelt hierin voor Nederland een belangrijke rol. Ook is het reguleren van de jacht het NPDHV een doorn in het oog. Deze maatregel komt volgens het Park in strijd met Europese regelgeving.

Het NPDHV is blij met de alerte houding van de Europese Commissie. Het NPDHV ziet zich hierdoor gesteund in haar kritiek op de wending die het Nederlandse natuurbeleid lijkt te nemen. Daarbij heeft het Nationale Park laten weten dat zij een eventuele gang naar het Europese Hof niet schuwt mocht dat helpen om de voorgestelde natuurwet van tafel te krijgen.
(Bron: edestad.nl )