Nederlands bedrijf doet grote olievondst in Tunesië

Zaterdag 2 mei 2015

Het jonge Nederlandse oliebedrijf Mazarine Energy heeft een aanzienlijke hoeveelheid olie gevonden in de Tunesische woestijn.

Dat meldt het bedrijf na een eerste proefcampagne in het gebied, waarvoor het een vergunning heeft gekregen van de Tunesische overheid.

Het reservoir dat Mazarine ontdekt heeft, is goed voor zo’n 5000 vaten olie per dag. Daarmee stijgt de Tunesische olieproductie in één klap met 8% zodra de winning nog voor het eind van dit jaar begint. In totaal zitten er in het gebied minimaal zo’n 10 tot 20 miljoen vaten olie, waarmee het bedrijf dus nog 10 tot 20 jaar denkt voort te kunnen.

„En dat is nog maar het topje van de ijsberg”, zegt oprichter en grootaandeelhouder Edward van Kersbergen. Zijn bedrijf heeft samen met het Tunesische staatsbedrijf ETAP een licentie voor de regio Zaafrane, een gebied zo groot als Noord- en Zuid-Holland bij elkaar, terwijl het huidige veld slechts tien vierkante kilometer groot is. Volgens Van Kersbergen is de kans groot dat ook buiten het huidige veld nieuwe velden gevonden worden.

De oliereserves liggen relatief diep onder de grond, waardoor ze bij eerder seismologisch onderzoek in de jaren tachtig en negentig niet waren ontdekt, legt Van Kersbergen uit. „Nieuwe technieken wezen uit dat er op 3800 meter diepte echter wel degelijk structuren aanwezig waren die olie zouden kunnen bevatten.”

„Het geluk dat we hebben is dat we meteen bij de eerste boring al succes hadden. Meestal mislukt er eerst een aantal boringen, die zo’n $15 miljoen per stuk kosten en die allemaal betaald moeten worden uit de boring die wel een succes is. Maar dat is nu niet aan de hand.” In totaal investeerde Mazarine, waar behalve Van Kersbergen onder anderen ook de investeerders Marcel Boekhoorn en Peter Goedvolk in participeren, $50 miljoen in het project.

De olie komt volgens Van Kersbergen onder hoge druk, 600 bar, de grond uit en is van hoge kwaliteit. „Het is lichte olie, zonder zwavel. Je kunt hem bij wijze van spreken zo in je tank gieten en ermee wegrijden”, zegt Van Kersbergen. De olie is bovendien goedkoop te winnen. „Bij een olieprijs van $25 kunnen we nog steeds winstgevend produceren.”
(Bron: de Telegraaf)