Democratie als windhandel, windmolens Veenkoloniën door Kamp doorgedrukt

Dinsdag 10 februari 2015

Jaren hebben ze gestreden tegen de komst van windmolens en nu zeker is dat er in de Veenkoloniën vijftig komen, is de teleurstelling bij inwoners van het gebied groot.

Molens te dicht bij de huizen
Gisteren maakte minister Kamp bekend dat er 16 windmolens in de gemeente Aa en Hunze en 34 in de gemeente Borger-Odoorn komen. Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines krijgt de turbines in Annerveenschekanaal in z’n achtertuin.

Hij vindt dat de molens veel te dicht bij huizen komen. Hij heeft er bovendien geen vertrouwen in dat het rijk met een goede compensatieregeling voor inwoners van het gebied komt.

Allemaal profiteren
Agrariër Harbert ten Have uit Eerste Exloërmond is één van de initiatiefnemers voor de plaatsing van windmolens. Hij richtte met een aantal boeren de corporatie Duurzame Energieproductie Exloërmond op. In dat gebied komen 16 windmolens en dat is eigenlijk minder dan hij gewild had.

Toch is Ten Have blij dat de knoop nu door is gehakt. Hij wil proberen andere inwoners van het gebied te betrekken bij een soort van parkfonds, zodat iedereen kan profiteren van de windmolens.