Duitse minister EZ en Energie: milieudoelstellingen 2020 Duitse regering onhaalbaar

Zondag 16 november 2014

De milieudoelstellingen van de Duitse regering voor het jaar 2020 zijn onhaalbaar, stelt de Duitse minister van Economie en Energie Sigmar Gabriel.

Hij heeft zijn inspanningen opgegeven om de CO2-uitstoot in 2020 op 40 procent van het niveau van 1990 te krijgen. Dat schrijft het tijdschrift Der Spiegel vandaag. Reden zou zijn dat Gabriel arbeidsplaatsen in kolencentrales wil behouden.

Hoewel de bewindsman naar buiten toe niet toegeeft dat de plannen te hoog gegrepen zijn omdat hij geen kolencentrales meer wil sluiten, stelt hij bij intern beraad op zijn ministerie dat de doelen onhaalbaar zijn.

“Het is toch duidelijk dat het doel niet te halen is. We kunnen nu niet meteen uit de kolen stappen”, citeert Der Spiegel de SPD-politicus en vicekanselier van Duitsland.

Energiewende
Gabriel is verantwoordelijk voor de Duitse omschakeling van kolen naar schonere, duurzame energiebronnen, de zogenoemde Energiewende. De SPD-leider ligt overhoop met zijn minister van Milieu Barbara Hendricks.

Volgens haar moet de CO2-uitstoot jaarlijks met 62 tot 100 miljoen ton worden teruggebracht om aan de doelstelling te voldoen. Het sluiten van oude kolencentrales zou goed zijn voor een reductie van 40 miljoen ton per jaar.

Vraagtekens
Voor Gabriel is de discussie gesloten. In een vertrouwelijk gesprek met Hendricks zou hij haar gezegd hebben dat hij geen verdere tegenstand duldt. Eerder al plaatsten experts vraagtekens bij de haalbaarheid van de milieudoelstellingen uit het regeerakkoord van CDU en SPD.

Woordvoerders van Gabriel en Hendricks weerspraken zondag tegenover persbureau DPA de lezing van Der Spiegel. Het stuk ”ontbeert elke grond”, aldus Hendricks’ woordvoerder. Het vertrouwelijke gesprek heeft volgens hem nooit plaatsgevonden.