Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt manipulatie op energiemarkt

Donderdag 6 november 2014

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt signalen op het gebied van handel met voorkennis en marktmanipulatie op de energiemarkt. Dat zei de toezichthouder vandaag op een energiecongres in Amsterdam.

Bij de ACM komen al enige tijd aanwijzingen binnen over mogelijke overtredingen. Sinds december 2011 gelden in Europa nieuwe regels voor de integriteit en transparantie op de energiemarkten. De concurrentiewaakhond vindt dat Nederlandse handelaren en energieaanbieders nu wel lang genoeg de tijd hebben gekregen om deze regels te gaan naleven. Daarom wil de ACM nu serieuzer naar de signalen gaan kijken.

De toezichthouder doet geen uitspraken over de details van het onderzoek.

Eerlijke concurrentie op de energiemarkt leidt uiteindelijk tot scherpere energieprijzen voor de consument, benadrukt de ACM. Dat kan alleen als alle spelers op de markt tegelijkertijd over dezelfde informatie beschikken.

Energiebedrijven en beurzen moeten daarom aan allerlei strenge regels voldoen zodat oneigenlijk gebruik van informatie wordt voorkomen. Zo moeten de bedrijven zich registreren en moeten transacties worden gemeld. Ook moet prijsgevoelige informatie zo snel mogelijk openbaar gemaakt worden en zijn beurzen en brokers verplicht de ACM te informeren als zij een vermoeden hebben dat de regels worden overtreden.

Nu kunnen de consumenten eindelijk inzage krijgen in de prijzen van de super goedkope Duitse windstroom die voor niets op de Nederlandse markt gedumpt wordt en waarom bij hen de energieprijs hoog blijft.

Wij hebben het vermoeden dat hoe meer windstroom er op de markt komt er des te meer met de prijs gemanipuleerd wordt, maar daar doet de ACM helaas geen uitspraken over.