Slimme energiemeter te hacken

Donderdag 16 oktober 2014

Twee Spaanse beveiligingsonderzoekers is het gelukt om een slimme energiemeter te hacken. De twee wisten de coderingssleutels van het apparaat buit te maken, waarmee in theorie onder meer valse informatie naar de energiemaatschappij te versturen is.

Slimme energiemeters communiceren met lokale centrales. Via deze punten geven zij het verbruik door aan de energiemaatschappijen. Deze gegevens worden normaal gesproken versleuteld, maar de beveiligingsexperts, Javier Vidal en Alberto Illera, wisten de sleutels hiervoor buit te maken door de systeemsoftware te kraken. Hierdoor is het mogelijk om de centrales voor de gek te houden en ze valse informatie te voeren. Ook is het mogelijk om iemand anders voor gemaakte energiekosten te doen opdraaien.

Vidal en Illera hebben inmiddels contact opgenomen met de Spaanse energiemaatschappijen die slimme meters leveren en werken samen met deze bedrijven om de beveiligingsgaten te dichten. Het is niet bekend of het om dezelfde soort meters gaat als die in Nederland geplaatst worden.

Ongetwijfeld zullen de leveranciers in NL zeggen dat hun meter niet te hacken valt. In principe is alles waar elektronica in zit te hacken.

Wilt u geen slimme meter, die er alleen voor het plezier van uw energiemaatschappij hangt, hou er dan rekening mee dat het bij Europese wet is vastgelegd dat u het recht heeft te bepalen wie toegang heeft tot zijn of haar data. Zegt u nee, dan bent u niet verplicht een slimme meter te nemen. Hou daar rekening mee als er volgend jaar iemand met een slimme meter voor uw deur staat en u de meter in de maag probeert te splitsen en een sprookje ophangt over energiebesparing.
Energie kunt u op legio andere manieren besparen, daar heeft u geen slimme meter voor nodig.