Heibel binnen VN-klimaatpanel

Dinsdag 8 april 2014

De Nederlandse professor Richard Tol is op hoge poten vertrokken uit het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Tol kan zich totaal niet vinden in de negatieve conclusies van het laatste VN-klimaatrapport. De gevolgen van klimaatverandering worden volgens hem systematisch overschat. ,,Het panel wordt bestuurd vanuit het milieubeleid, niet vanuit de wetenschap.”

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties presenteerde eind vorige maand in het Japanse Yokohama het vijfde klimaatrapport. Mocht er wereldwijd niet snel iets veranderen in het klimaatbeleid, dan gaat de kans om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen verloren, zo luidde de belangrijkste conclusie en waarschuwing.

Maar volgens hoogleraar klimaateconomie Tol is de toon van het rapport overdreven ‘alarmistisch en apocalyptisch’. De gevolgen van klimaatverandering worden overschat. ,,Die overschatting wordt in de hand gewerkt door een zelf-selectie van auteurs en referenten in het panel”, vertelt Tol in de Belgische krant De Morgen. ,,Er zijn topwetenschappers bij het IPCC, maar er zijn evengoed veel middelmatige onderzoekers. Daarnaast zetelen er nog een aantal personen die politiek de juiste connecties hebben. De organisatie wordt geleid en gecontroleerd door mensen die een belang hebben bij het klimaatbeleid. Het IPCC wordt bestuurd vanuit het milieubeleid, niet vanuit de wetenschap.”

Tol is daarom per direct uit het prestigieuze panel gestapt. Hij was al langer ontevreden. Volgens Tol hebben intussen twee officiële onderzoeken aangetoond dat het IPCC systematisch de gevolgen van de klimaatverandering overschat.