Persbericht
28 november 2005

 

De Groene Rekenmeester is de elektronische nieuwsbrief van de Groene Rekenkamer, een samenwerkingsverband van de Stichting Heidelberg Appčl, de Edmund Burke stichting, de stichting Klimaat, de stichting Kernvisie en de Chlorofielen

U wilt geen Groene Rekenmeester meer ontvangen? Klik hier
Abonnement nemen?
Klik hier.

Groene Rekenkamer:
bangmakerij over extra stijging zeespiegel is nergens voor nodig


Voor nadere inlichtingen over dit persbericht: Theo Richel:
0113-330030 - theo@richel.org

Nog nergens op de wereld heeft de klimaatverandering gezorgd voor een extra stijging van de zeespiegel. Nederland zal weliswaar altijd aandacht moeten houden voor zijn dijken, en ook andere laaggelegen landen moeten dat, maar er is geen reden om hiervoor de klimaatverandering als extra boeman uit de kast te halen. Verhalen dat straks het strand bij Amersfoort zal liggen zijn onverantwoorde paniekzaaierij.

Dat zegt de Groene Rekenkamer aan de vooravond van het Nationaal Congres 'Omgaan met klimaatverandering in bestuurlijk Nederland' (in Scheveningen, niet in Amersfoort) waar de stijging van de zeespiegel een prominent onderwerp op de agenda vormt. De Groene Rekenkamer is als kritisch milieuplatform niet uitgenodigd om hier het woord te voeren en hoopt nu via dit persbericht aandacht te krijgen voor de volgende feiten:

  • De zeespiegel stijgt al 18000 jaar. Dat heeft dus niets met een eventuele klimaatsverandering te maken. Daarnaast klinkt op sommige plaatsen ook nog eens de bodem in. Dat betekent dat landen als Nederland altijd alert zullen moeten  zijn op de kwaliteit van hun zeewering. In 1953 leerden we wat dat aangaat een pijnlijke les.
  • De zeespiegel stijgt in Nederland 18 cm per eeuw. Daar is de afgelopen eeuwen geen verandering in gekomen en dat betekent dus dat er geen enkel bewijs is van een extra versnelling die je bij klimaatverandering zou kunnen verwachten.
  • Dit geldt niet alleen voor Nederland maar ook elders op de wereld. Het eilandje Tuvalu heeft weliswaar gestimuleerd door Greenpeace internationaal de aandacht gevraagd voor hun dreigende verdrinking. Daarvoor moet de zeespiegel daar dan toch eerst gaan stijgen. De wetenschappers zijn er echter nog niet uit. De onzekerheid is zo groot dat ook een daling nog tot de mogelijkheden behoort. Een ‘benchmark dat in 1841 op een eiland op de grens van de Stille en de Indische oceaan is aangebracht (zie foto) geeft aan dat het gemiddelde zeeniveau op dat moment juist hoger was dan nu.
  • Ook bij een andere, veel geciteerde risicovolle plek, de Malediven lijkt de zeespiegel de afgelopen jaren te zijn gedaald. Dit kan ook het gevolg zijn van een lokale bodemstijging, maar hoe dan ook: de klimaatverandering zorgt er niet voor schade.
  • Ook Bangla Desh wordt in dit verband vaak aangehaald, maar het is de vraag wat de klimaatverandering hier toevoegt. Dit land wordt al eeuwen geteisterd door overstromingen en slaagt er om een of andere reden niet in om dijken te bouwen.
  • Noch Groenland, noch Antarctica zijn aan het verdwijnen. Weliswaar wordt aan de randen van Groenland extra smelten van gletschers waargenomen, de ijsmassa in het enorme binnenland is de afgelopen decennia gegroeid en de zomertemperaturen zijn er ook gedaald. Op Antarctica is iets vergelijkbaars aan de hand.
  • Wanneer men de relevante effecten in rekening brengt, blijkt dat een belangrijke wereldwijde stijging van de zeespiegel onwaarschijnlijk is.
  • De ijsmassa’s op Antarctica en Groenland zijn enorm en als ze al zouden smelten dan zou dat honderden jaren duren.  Als dit inderdaad zou gebeuren dan is er nog ruim tijd voor waterschappen en andere autoriteiten om in actie te komen.
  • Maar vooralsnog is er helemaal geen reden om in actie te komen omdat ‘de klimatologie’ is nog lang niet in staat om beleidsmakers te vertellen hoe de toekomst er uit zal zien. Het is een beginnende wetenschap die op het ogenblik nogal wordt geplaagd door groeistuipen als fraudeschandalen en een te vage scheiding tussen activisme en wetenschap. Gelukkig is een mogelijke extra stijging van de zeespiegel in Nederland nog zo ver weg dat deze gewoon in de normale bedrijfsvoering van de waterschappen en andere verantwoordelijke instanties kan worden meegenomen.